Pagi-pagi ni teringat pada kek karamel yang menggoda sangat- sangat..
Resepi yang saya ambik dari sebuah blog (dah lupa blog mana) yang menggunakan sukatan cawan dan resepinya mudah diikut.. sebab saya kalau resepi yang pakai timbang- timbang ni leceh sikit nak buatnyer..
![]() |
sekadar gambar hiasan |
Kalau saper- saper yang minat..bolehlah buat sakali..
KEK KARAMEL
PELANGI
Bahan- bahan
(Loyang 22 cm)
Bahaghian A:
BHG. Gula hangus
*2 sudu
besar gula (tabor dlm Loyang dan masak atas api perlahan. Sampai gula hancur n
jadi warna perang, ratakan ke seluruh Loyang)
Bahagian B: untuk
bahagian pudding (karamel)
·
½ tin susu cair (kl nk tebal, boleh pakai 1 tin)
·
¾ gula castor (saya pakai gula pasir halus je)
·
½ sudu the esen vanilla
·
3bj kuning telor *optional 1 sudu besar tepung kastard
Bahagian C:
Lapisan kek
·
1 ½ cawan tepung gandum
·
1 sudu teh baking powder
·
¾ cwn gula kastor
·
3 biji telor kuning
·
135ml air biasa
·
45ml minyak masak
Bahagian D:
Untuk merinque
·
6 bj telur putih
·
¾ cwn gula castor
·
1 sudu teh krim tartar ( guna sudu kfc)
Cara- cara:
1.
untuk B..kacau semua bhn smpai sebati. Jgn bagi
berbuih..nnti x cantik katramel. Tapi dan tuang dalam Loyang yang telah berisi
gula hangus tadi..Biarkan
2.
Untuk lapisan kek (C), pukul telur, gula, air,
dan minyak sampai gula hancur. Ayak tepung n baking powder, n masukkan dlm
adunan. KAcau sebati n ketepikan.
3.
Untuk merinque, pukul telur putih hingga ringan
n kalau terbalikkan x jatuh, baru masukkan krim tartar, pukul sbntar kemudian
masukkan gula n pukul hingga gula hancur (nmpk berkilat n bertanduk). Masukkan
merinque ke dalam adunan kek (bahagian C) tadi. Kacau secara kaup balik.
4.
Bahagikan pada beberapa warna.
5.
Sendukkan tiap2 warna secr selang seli hingga
habis (*jgn bimbang adunan kek akan terapung atas caramel)
6.
Bakar secara double boiler/ water bath selama
50-60 min pada suhu 160 darjah.
7.
Dah mask sejuk dlm oven selama 10 min. Biar
tepoi Loyang menjarak, terbalikkan dan la air lebihan caramel agr x diserap
oleh ke..mkn sejuuk lagi best.
Tips: untuk
merinque, pastikan telor pada suhu bilik untuk mudah dipukul menjadi
merinque..jgn campur telur putih dengan bahan lain dulu..pukul PUTIH TELOR
SAHAJA DULU UNTUK DAPATKAN MERINQUE.
Dah makan kek..nnti kita bakar lemak- lemak jahat tu ngn lecithin yer..hehehe..
Jom buat kek!!!
Saya merupakan pengedar sah Shaklee di Malaysia...Membuat penghantaran ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak.
Untuk maklumat Lanjut, Boleh Hubungi saya:
PENGEDAR SAH SHAKLEE, Siti Mahani (ID955061)
emel: anieyshaklee.gmail.com
Facebook: along8502@yahoo.com
Fanpage: www.facebook.com/SihatMenggoda
atau sms: 0133340694
~~THANKS FOR READING~~
*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh, atau mencegah sebarang jenis penyakit.
*Hasil bagi setiap individu adalah mungkin berbeza.
Saya merupakan pengedar sah Shaklee di Malaysia...Membuat penghantaran ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak.
Untuk maklumat Lanjut, Boleh Hubungi saya:
PENGEDAR SAH SHAKLEE, Siti Mahani (ID955061)
emel: anieyshaklee.gmail.com
Facebook: along8502@yahoo.com
Fanpage: www.facebook.com/SihatMenggoda
atau sms: 0133340694
~~THANKS FOR READING~~
*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh, atau mencegah sebarang jenis penyakit.
*Hasil bagi setiap individu adalah mungkin berbeza.
No comments:
Post a Comment