Monday, 26 August 2013

KEK KARAMEL PELANGI YANG MENGGODA

Pagi-pagi ni teringat pada kek karamel yang menggoda sangat- sangat..
Resepi yang saya ambik dari sebuah blog (dah lupa blog mana) yang menggunakan sukatan cawan dan resepinya mudah diikut.. sebab saya kalau resepi yang pakai timbang- timbang ni leceh sikit nak buatnyer..
sekadar gambar hiasan

Kalau saper- saper yang minat..bolehlah buat sakali..

KEK KARAMEL PELANGI
Bahan- bahan (Loyang 22 cm)
Bahaghian A: BHG. Gula hangus
*2 sudu besar gula (tabor dlm Loyang dan masak atas api perlahan. Sampai gula hancur n jadi warna perang, ratakan ke seluruh Loyang)

Bahagian B: untuk bahagian pudding (karamel)
·         ½ tin susu cair (kl nk tebal, boleh pakai 1 tin)
·         ¾ gula castor (saya pakai gula pasir halus je)
·         ½ sudu the esen vanilla
·         3bj kuning telor *optional 1 sudu  besar tepung kastard

Bahagian C: Lapisan kek
·         1 ½ cawan tepung gandum
·         1 sudu teh baking powder
·         ¾ cwn gula kastor
·         3 biji telor kuning
·         135ml air biasa
·         45ml minyak masak

Bahagian D: Untuk merinque
·         6 bj telur putih
·         ¾ cwn gula castor
·         1 sudu teh krim tartar ( guna sudu kfc)

Cara- cara:
1.       untuk B..kacau semua bhn smpai sebati. Jgn bagi berbuih..nnti x cantik katramel. Tapi dan tuang dalam Loyang yang telah berisi gula hangus tadi..Biarkan
2.       Untuk lapisan kek (C), pukul telur, gula, air, dan minyak sampai gula hancur. Ayak tepung n baking powder, n masukkan dlm adunan. KAcau sebati n ketepikan.
3.       Untuk merinque, pukul telur putih hingga ringan n kalau terbalikkan x jatuh, baru masukkan krim tartar, pukul sbntar kemudian masukkan gula n pukul hingga gula hancur (nmpk berkilat n bertanduk). Masukkan merinque ke dalam adunan kek (bahagian C) tadi. Kacau secara kaup balik.
4.       Bahagikan pada beberapa warna.
5.       Sendukkan tiap2 warna secr selang seli hingga habis (*jgn bimbang adunan kek akan terapung atas caramel)
6.       Bakar secara double boiler/ water bath selama 50-60 min pada suhu 160 darjah.
7.       Dah mask sejuk dlm oven selama 10 min. Biar tepoi Loyang menjarak, terbalikkan dan la air lebihan caramel agr x diserap oleh ke..mkn sejuuk lagi best.
Tips: untuk merinque, pastikan telor pada suhu bilik untuk mudah dipukul menjadi merinque..jgn campur telur putih dengan bahan lain dulu..pukul PUTIH TELOR SAHAJA DULU UNTUK DAPATKAN MERINQUE.

Dah makan kek..nnti kita bakar lemak- lemak jahat tu ngn lecithin yer..hehehe..
Jom buat kek!!! 

 Saya merupakan pengedar sah Shaklee di Malaysia...Membuat penghantaran ke seluruh Malaysia termasuk Sabah & Sarawak.


Untuk maklumat Lanjut, Boleh Hubungi saya:
PENGEDAR SAH SHAKLEE, Siti Mahani (ID955061)
emel: anieyshaklee.gmail.com
Facebook: along8502@yahoo.com
Fanpage: www.facebook.com/SihatMenggoda
atau sms: 0133340694


~~THANKS FOR READING~~

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh, atau mencegah sebarang jenis penyakit.
*Hasil bagi setiap individu adalah mungkin berbeza.

No comments:

Post a Comment