Khasiat bawang putih yang saya tahu selama ni hanyalah untuk membuang angin dalam badan..rupa- rupanyer banyak khasiat bawang putih ni yang saya x tahu..Jom kita pakat baca....
Khasiat bawang putih ini memang telah diketahui oleh manusia
sejak beribu-ribu tahun yang lalu, walaupun pada masa tersebut belum ada
lagi penyelidikan.
Bawang putih mengandungi pelbagai bahan aktif seperti alliin (hanya
dalam bawang putih segar), allicin, diallyl disulphide (yang
mengeluarkan bau seperti sulfur yang kurang disenangi oleh sesetengah
orang), ajoene (menghalang pencernaan lemak sebelum diserap oleh badan
dengan cara membantutkan tugas enzim lipase, dengan itu lemak tidak
diserap), serta pelbagai bahan lain (lebih kurang 200 bahan) termasuklah
kalsium, potassium, vitamin B, vitamin C, antioksidan, selenium, dsb.
Di antara khasiat bawang putih:
1. Sulfur dalam bawang putih berfungsi sebagai antibiotik dan antifungus – bagi masalah kulit seperti kurap, jerawat, dsb. Ia berkesan membunuh bakateria/kuman yang menyebabkan jerawat dengan cara menepekkan bawang putih segar yang ditumbuk/dilumatkan di bahagian yang berjerawat.
2. Membantu mencegah tekanan darah tinggi.
3. Membantu mengurangkan risiko sakit jantung.
4. Membantu mengurangkan kandungan kolesterol tidak baik (LDL) dan triglycerides (lemak tepu dalam darah) serta meningkatkan kandungan kolesterol baik (HDL), jika ia diambil secara rutin.
5. Bawang putih juga mempunyai sifat anti-tumor.
6. Dapat mengubati masalah sakit sendi yang disebabkan oleh rheumatoid arthritis.
7. Bawang putih juga dapat memperbaiki proses penghadaman.
8. Bawang putih juga dapat mengurangkan kadar gula dalam darah.
9. Bawang putih juga berkesan untuk merawat resdung jika dimakan bersama dengan sayur horseradish.
10. Dikatakan juga bawang putih dapat menghalang penambahan berat badan.
Di antara khasiat bawang putih:
1. Sulfur dalam bawang putih berfungsi sebagai antibiotik dan antifungus – bagi masalah kulit seperti kurap, jerawat, dsb. Ia berkesan membunuh bakateria/kuman yang menyebabkan jerawat dengan cara menepekkan bawang putih segar yang ditumbuk/dilumatkan di bahagian yang berjerawat.
2. Membantu mencegah tekanan darah tinggi.
3. Membantu mengurangkan risiko sakit jantung.
4. Membantu mengurangkan kandungan kolesterol tidak baik (LDL) dan triglycerides (lemak tepu dalam darah) serta meningkatkan kandungan kolesterol baik (HDL), jika ia diambil secara rutin.
5. Bawang putih juga mempunyai sifat anti-tumor.
6. Dapat mengubati masalah sakit sendi yang disebabkan oleh rheumatoid arthritis.
7. Bawang putih juga dapat memperbaiki proses penghadaman.
8. Bawang putih juga dapat mengurangkan kadar gula dalam darah.
9. Bawang putih juga berkesan untuk merawat resdung jika dimakan bersama dengan sayur horseradish.
10. Dikatakan juga bawang putih dapat menghalang penambahan berat badan.
Dengan bermacam kelebihan bawang putih, maka
wajarlah ia menjadi makanan/suplemen harian kita. Bawang putih boleh
diambil/dimakan secara semulajadi (mentah) atau ekstrak bawang putih
yang selalunya dijual dalam bentuk kapsul /vegecap
Supplement daripada Shaklee yang merupakan bawang putih ialah Garlic yang terdiri daripada garlic,spearmint dan juga rosemary..Ia merupakan garlic powder dlm bentuk tablet.
Untuk maklumat Lanjut, Boleh Hubungi saya:
Hubungi saya,
Siti Mahani (ID955061)
emel:
anieyshaklee.gmail.com
Facebook:
along8502@yahoo.com
Fanpage:
www.facebook.com/SihatMenggoda
atau sms:
0133340694
~~THANKS FOR READING~~
*Produk ini bukan bertujuan untuk
mendiagnos, merawat, menyembuh, atau mencegah sebarang jenis penyakit.
*Hasil bagi setiap individu adalah mungkin berbeza
No comments:
Post a Comment